



#### **AGENDA**

### Regional Workshop on Marine Protected Areas Management

Listel Hotel, 1300 Robson Street, Vancouver, British Columbia February 10, 2023 from 9:00 am to 4:00 pm (PST) February 11, 2023 from 8:30 am to 4:00 pm (PST)

### Friday, February 10, 2023

11day, 1 col daily 10, 2025		
Time (PST)	Agenda Item	
9:00	1. Familiarization with information package	
to	Networking and settling into boardroom	
9:15		
(15 min)		
9:15	2. Welcome and Introductions	
to	Moderator: Munju Ravindra, Parks Canada	
9:45	Speakers:	
(30 min)	• Cynthia Jean, Environment and Climate Change Canada (7 min + 7 minute consecutive interpretation)	
	• Felipe Paredes Vargas, Ministry of the Environment of Chile (7 min + 7 minute consecutive interpretation)	
9:45	3. Overall Country Contexts	
to	Objective: Share the roles and responsibilities of each department/	
10:15	organization involved in marine establishment and management.	
(30 min)	Speakers:	
	<ul> <li>Jason Boire, Parks Canada (7 min + 7 minute consecutive interpretation)</li> </ul>	
	• Diego Flores Arrate, Ministry of the Environment of Chile ( <b>7 min</b> + 7 minute consecutive interpretation)	
10:15	Break	
to		
10:30		



(15 min)	
10:30	4. Managing for Multiple Uses
to 11:30	Objective: Share and discuss best practices and lessons learned on managing for ecological sustainability in the context of multi-stakeholder marine use.
(60 min)	<ul> <li>Panelists:</li> <li>Chantal Vis and Pippa Shepherd, Parks Canada (15 min + 15 minute consecutive interpretation)</li> </ul>
	• Felipe Paredes, Ministry of the Environment of Chile ( <b>15 min</b> + <i>15 minute consecutive interpretation</i> )
11:30 to 12:00 (30 min)	5. Discussion of challenges and successes in multiple-use MPAs  Moderator: Munju Ravindra, Parks Canada (TBC)
12:00 to 13:00 (60 min)	Lunch Break
13:00 to 14:00	6. Considering Coastal Communities in MPA Establishment and Management  Objective: Share and discuss the role of successful MPAs in supporting
(60 min)	coastal communities.  Panelists:  • Gabrielle Beaulieu, Parks Canada (15 min + 15 minute consecutive
	<ul> <li>interpretation)</li> <li>Ricardo Sáez, National Fisheries Service of Chile (15 min + 15 minute consecutive interpretation)</li> </ul>
14:00 to	7. Strategies and Approaches to Empowering Indigenous Peoples in MPA Establishment and Management
15:00 (60 min)	Objective: Share and discuss Indigenous engagement and stewardship in the context of MPA success.
(33 2222)	Panelists:





	<ul> <li>Ernie Gladstone and Margot Bishop, Parks Canada (15 min + 15 minute consecutive interpretation)</li> <li>Renzo Galgani, National Forest Service of Chile, and Tea Tuki, Ministry of the Environment of Chile (15 min + 15 minute consecutive interpretation)</li> </ul>
14:30 to 14:45 (15 min)	Activity to select additional "deep dive" topics of interest to both countries in the context of MPA management
14:45 to 15:45 (60 min)	8. Discussion on challenges and successes of empowering communities in MPA establishment and management  Moderator: Munju Ravindra, Parks Canada (TBC)
15:45 to 16:00 (15 min)	9. Closing Remarks Speaker: Jason Boire, Parks Canada (TBC)

<sup>\*\*\*</sup>Possible social event TBC \*\*\*





# Saturday, February 11, 2023

Saturday, February 11, 2025			
Time (PST)	Agenda Item		
8:30	1. Welcome and Overview of Previous Day		
to	Moderator: Gabrielle Beaulieu, Parks Canada		
9:00	Speaker: Diego Flores Arrate, Ministry of the Environment of Chile		
(30 min)			
9:00	2. Financial Sustainability of MPA Management		
to	Objective: Examine the costing structure of well-managed MPAs, and		
10:00	innovative funding initiatives applicable to MPA management.		
(60 min)	Panelists:		
	Diego Flores and Felipe Paredes, Ministry of the Environment of		
	Chile ( <b>15 min</b> + 15 minute consecutive interpretation)  • Jason Boire, Parks Canada ( <b>15 min</b> + 15 minute consecutive		
	interpretation)		
10:00	Break		
to			
10:15			
(15 min)			
10:15	3. Discussion on challenges and successes of rendering MPA systems		
to	fiscally sustainable		
10:45	Moderator: Gabrielle Beaulieu, Parks Canada		
(30 min)			
10:45	4. Managing and Monitoring Fisheries in MPAs		
to	Objective: Share and discuss approaches to adaptive management and		
11:45	monitoring of fisheries in multi-use MPAs.		
(60 min)	Moderator: Gabrielle Beaulieu, Parks Canada		
	* Structured discussion following fisheries-related questions identified during Day 1		
11:45	Lunch Break		





to	
13:15	
(90 min)	
13:15	7. Closing Remarks
to	Speakers:
13:35	• Diego Flores Arrate, Ministry of the Environment of Chile (5 min + 5
(20 min)	minute consecutive interpretation)
	<ul> <li>Jason Boire, Parks Canada (5 min + 5 minute consecutive interpretation)</li> </ul>
14:00	8. Walk to Stanley Park to continue discussions (TBC)
to	* Optional, if weather permits
16:00	
(120 min)	





## **Participants**

Participant Name and Title	Organization	Contact Information
Cynthia Jean, Policy Analyst	Environment and Climate Change Canada  Americas Division, International Affairs Branch	<u>cynthia.jean@ec.gc.ca</u> +1-819-210-4382
Jason Boire, Manager	Parks Canada  Marine Conservation, Protected Areas  Establishment and Conservation Directorate	jason.boire@pc.gc.ca +1-819-639-6652
Ernie Gladstone, Field Unit Superintendent	Parks Canada Gwaii Haanas Field Unit	ernie.gladstone@pc.gc.ca
Margot Bishop, Policy Advisor	Parks Canada Indigenous Affairs and Cultural Heritage	margot.bishop@pc.gc.ca
Chantal Vis, Ecosystem Scientist III	Parks Canada  Marine Conservation, Protected Areas Establishment and Conservation Directorate	<u>chantal.vis@pc.gc.ca</u> +1 819-635-2902
Gabrielle Beaulieu, Senior Advisor	Parks Canada  Marine Conservation, Protected Areas  Establishment and Conservation Directorate	gabrielle.beaulieu@pc.gc.ca +1-902-682-7396
Munju Ravindra, Senior Advisor	Parks Canada	munju.ravindra@pc.gc.ca





	Marine Conservation, Protected Areas Establishment and Conservation Directorate	+1 902-402-8673
<b>Pippa Shepherd</b> , Senior Marine Conservation Specialist	Parks Canada  Marine Conservation, Protected Areas  Establishment and Conservation Directorate	pippa.shepherd@pc.gc.ca +1 604-250-4402
Diego Flores Arrate, Director	Ministry of the Environment of Chile (MMA)  Department of Protected Areas, Division of Natural Resources and Biodiversity	<u>dflores@mma.gob.cl</u> +56 9 9264 3871
Felipe Paredes Vargas, National Coordinator	Ministry of the Environment of Chile (MMA)  Department of Protected Areas, Marine Protected  Areas	<u>fparedes@mma.gob.cl</u> + 56 9 7997 6215
Tea Tuki Pakarati, MPA Manager	Ministry of the Environment of Chile (MMA)  Rapa Nui National Marine Protected Area	ttuki@mma.gob.cl +56 9 9142 7012
Renzo Galgiani, Head	National Forest Service of Chile (CONAF)  Protected Wild Areas	renzo.galgani@conaf.cl +56 9 6265 7884
Christopher Sepúlveda, Head	National Forest Service of Chile (CONAF)  Biological Conservation Department  Management of Protected Wild Areas	christopher.sepulveda@conaf.cl +56 9 9719 1610
Ricardo Sáez, Head	National Fisheries and Aquaculture Service of Chile (SERNAPESCA) Head of Conservation & Biodiversity Unit	<u>rsaez@sernapesca.cl</u> +56 9 7381 6268





Allam Najul, General Consul	Embassy of Chile to Canada  General Consulate of Chile in Vancouver	<u>anajum@minrel.gob.cl</u> +1 (236) 777-7790
Gonzalo Cid, International Activities Coordinator	National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), United States Office of National Marine Sanctuaries	gonzalo.cid@noaa.gov +1 (202) 415-6907
David Levy, Fisheries Biologist	Canada-Chile Joint Public Advisory Committee  Canadian member	davidlevy@shaw.ca
Delegate from other country (TBC)		
Jordan Arias, Interpreter	Translation Bureau	
Enrique Cerini, Interpreter	Translation Bureau	